HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Le Redoutable ((Movie is about) Jean Luc Godard)

Le Redoutable ((Movie is about) Jean Luc Godard)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Als je deze film als maatstaf neemt voor een tijdperk begrijp je direct waarom de revolutie van de 'soixante-huitards' mislukte. Maar ik weet niet of je deze film 1) als maatstaf kan nemen voor Godard, en 2) of je de film als maatstaf mag nemen om een heel tijdperk te beoordelen.

Wel weet ik dat het leuk was weer eens een film als deze te zien.

Soixante-huitards, dat zijn de 'achtenzestigers', meestal vrijgevochten babyboomers. Het is een Franse term uiteraard, maar wat mij betreft geldt hij voor de hele west-europese na-oorlogse generatie, en deels ook de Amerikaanse. Het zijn de kinderen van de oude elite die aan universiteiten meenden samen met arbeiders en boeren de oude wereld omver te werpen om een nieuwe maatschappij op te richten. Prima plan natuurlijk, maar zoals iedereen weet hield men zich vooral bezig met intellectuele exercities en de eigen existentie; men kende geen boer of arbeider, laat staan dat men het bestaan van die bevolkingsgroepen doorleefd had. Maar wel lekker met Che, Marx en Mao dwepen.

Nou ja, het waren nuttige idioten, want veel veranderingen die toen in gang gezet zijn hebben zeker waarde voor de maatschappij. En een breed gevoel van hoop en geloof in een betere toekomst, een breed gedragen passie om de wereld beter en eerlijker te maken, intelligente discussies over wat het betekent democratisch te zijn, daar zouden we dezer dagen wel weer wat meer van mogen hebben.

Maar goed, terug naar de film. Al met al was die middelmatig. Mooie beelden, zowel van acteerwerk maar vooral ook scènes met stadsbeelden, af en toe prikkelende gedachten, maar ook gewoon wat te saai. Godard zijn persoon en denkbeelden zijn te oninteressant: hij wordt hier neergezet als een verwende, over het paard getilde autist die intellectueel wil zijn, alleen maar gelijk wil hebben en zijn mening en visie niet kan baseren op overtuigende inzichten of ervaring, maar op het geleende intellectuele gelul van die tijd. En dat grijpt niet aan maar stoot af. En dat zijn vriendin hem niet de waarheid vertelt, hem niet confronteert met zijn narrengedrag, stoort ook. Vandaar: geen superfilm.

Redoutable betekent geducht, vervaarlijk. Ik denk dat dat op de grimmige Godard zelf slaat, want grimmig was-ie :-)

Inserted on 2018-01-25 10:51:45, last modified on 2018-01-28 20:40:53