HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Weekje Ardèche met jonge kinderen. (Ardèche)

Weekje Ardèche met jonge kinderen. (Ardèche)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Juli 2012. Hoe ontvlucht je een Nederlandse zomer waarin het niet boven de 19 graden lijkt te komen en alleen maar lijkt te regenen? Zoek de zon op! Wij mochten ad-hoc een week een huis lenen in de Ardèche.

Een week naar de Ardèche met een kind van 4 en een kind van 2, is dat te doen? Zonder DVD schermen voor de kinderen? (Principes!) Ja, het is met 1090 km vanaf 020 een lange reis voor zo'n korte vakantie, maar als je het goed regelt is het goed doen.

En hoe regel je dat goed? Welnu: strak plannen! Bijvoorbeeld om 03.30 uur opstaan zodat je om 04.30 kan gaan rijden. Niet via Antwerpen, daar zijn wegwerkzaamheden. Nee, via NL, Dan ben je om 7 uur voorbij Maastricht en om 07.30 door Luik. Kan je relaxed de Ardennen over tuffen, daar is toch geen ochtendspits.

Dan de eerste stop in Luxemburg. Benzine is er veel goedkoper dan in NL, zoveel dat zelfs The Dude het de moeite waard vindt. Kan je meer dan de helft van de Franse tol terugverdienen.

Waar je altijd wel lekker op kan rijden, op die péages in FR. Vroeger ook hard, maar let op de Fransen, die zetten de cruisecontrol ook niet meer boven de 140 km/u. En omdat je zo vroeg opstond kom je precies vóór de spits bij Lyon uit, de stad waar je dwars doorheen moet. Geen probleem.

En dan lekker in de Ardèche in de bergen zitten. Wij zaten in een huisje in een dorp met 137 inwoners. Of 141, daar wil ik van af zijn. Op een rots met schi-tte-rent uitzicht. Heel weids, onder ons zat een soort kom van 70 km doorsnee. De laatste 10 kilometer duurden net zo lang als de eerste 50 kilometer: 10 kilometer over een smal pad naar niemandsland en nergenshuizen. Om dan aan te komen in je dorpje van 137 (of 141) mensen. Mijn oudste zoon zat te gieren van de pret: "Woeha, we gaan gewoon OP de berg rijden!!!!"

Maar ja, met 30 graden en 2 kids ga je niet in je huisje hangen. En dat hoeft ook niet. Er zijn vele prachtige kleine dorpjes waar je een half uur tot een uur kan wandelen en ijsjes eten. En er is de Ardèche waar je op vele plekken kan zwemmen en van 12 meter hoge rotsen kan duiken. Vet cool zou ik gezegd hebben als ik 18 was. Ook zijn er 'drakenpaden', kleine paadjes omhoog waarover je je kinderen vertelt dar aan het einde ervan draken zitten. Of grotten, met of zonder stalactieten en -mieten en met of zonder antieke schilderingen. En er zijn vele torens, torentjes, kastelen, burchtjes etc etc die je kan gaan bezichtigen. En natuurlijk altijd 'baguettes jambon' en baguettes fromage' bestellen, al heten die eigenlijk 'sandwich', maar ja, dat ia geen Frans woord dat je je kinderen wilt leren.

Kan dus allemaal prima, maar wij hebben dan ook voorbeeldige kinderen. Haha. Toch zou ik, als ik het helemaal voor het kiezen had, voor een week eerder naar de Bourgogne gaan. Want als het daar ook goed weer is scheelt je dat net even een halve dag rijden: De reis naar de Ardèche duurt gewoon 13 uur inclusief korte pauzes, en dat is best lang voor jonge kinderen voor een weekje.

Uitsmijter: Op de heen- en terugweg goedkoop tanken in Luxemburg bij Capellen MAAR GA DAAR NIET ETEN! Duur en slecht.

Inserted on 2012-07-18 23:36:26, last modified on 2013-06-26 21:13:05