HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Utopieën van een onvermoeibaar mens (Willem Otterspeer)

Utopieën van een onvermoeibaar mens (Willem Otterspeer)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Willem Otterspeer is een wetenschapper. Een intellectueel. Een geschiedkundige. Een filosoof. Een observator. In dit boek komt hij naar voren als een licht ironische veelweter zonder arrogantie.

Misschien is hij het levende bewijs ervan dat een land of cultuur gebaat is bij een elite. Niet een old boys netwerk elite van inwisselbare graaiers, maar een elite in de zin van een selecte groep mensen die in splendid isolation op zoek gaan naar, en kunnen denken over, het beste en het slechtste van het systeem mens, over wat van waarde is en wat waardeloos is, over wat betekenisvol is in onze wereld.

Zelden een cultuurwetenschappelijk boek gelezen dat zo enorm helder, en zo prettig erudiet geschreven is. Hulde!

Otterspeer schrijft ... tja, waarover? Over de geschiedenis van het weten, de wetenschap, universiteiten in zijn algemeenheid en de Universiteit van Leiden in het bijzonder. In een stuk of 20 hoofdstukken beschrijft hij westers imperialisme, postmoderne filosofie, het ontstaan van universiteiten, de relativiteitstheorie en nog veel meer.

Flinke doses clultuurbeschouwingen, geschiedkundige beschouwingen, filosofie, gelardeerd met heerlijke 'feiten' en anekdotes. Enige (lees: veel) algemene kennis is derhalve wel op zijn plaats als je dit boek wilt lezen.

Het is een heerlijk boek, jammer dat er wat weinig wordt toegewerkt naar Otterspeers(?) utopieën, ze zijn net iets teveel verstopt in kleine conclusies. Wat zijn nou die utopieën van die onvermoeibare mens? Dat je het juiste midden niet kan vinden door in het midden te blijven, maar dat je eerst de extremen moet opzoeken alvorens je überhaupt in staat bent het juiste midden te ervaren of te duiden? Dat je niet kan ontkennen dat sommige individuen een onvergelijkbaar grotere impact op de wereldgeschiedenis hebben gehad dan anderen, en dat je die individuen niet slechts kan wegzetten als 'product van hun tijd'?

Dat is de enige vraag die blijft hangen, en die er ook voor zorgt dat het boek geen 5 sterren krijgt. Maar sjonge jonge, wat een prachtige helderheid.

Inserted on 2017-08-01 08:45:48, last modified on 2017-08-01 09:14:31