HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


De trust der vaderlandsliefde en andere grotesken (Paul van Ostaijen)

De trust der vaderlandsliefde en andere grotesken (Paul van Ostaijen)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude In 1966 schreef men over Van Ostaijens grotesken (uit 1926, mind you) dat diens grotesken erg doeltreffend zijn dankzij de koele spot die erin zit, en dat hetgeen Van Ostaijen beschrijft is volop actueel is. Nou, voor 2017 kan je zeggen dat het ook nu helemaal past in de tijd. Volksverlakkerij, gemarchandeer, cynisme, dom volk dat erin trapt, hopeloos allemaal.

Het is een mooi dadaïstisch (maar leesbaar!) boek, dat ook over Le Pen, Poetin, Farage (die dronkenlap van de Brexit) en Trump had kunnen gaan. Neem het verhaal De Trust: chauvinisme is erbij gebaat dat iedereen chauvinist is: Fransen, Duitsers, Engelsen, etc. Zodat domme volken lekker elkaar gaan haten, de elite op het pluche blijft en echte problemen niet boven water komen, laat staan opgelost worden. En dat geldt voor linkse, rechtse en populistische elites.

Daarnaast is er 'De Bankroet Jazz', een mooi gedicht / verhaal over een dadaïstische revolutie waarin muzikanten iedereen aan de jazz helpen. Tevens wordt er ongelimiteerd geld gedrukt en schatkistpapieren (staatsschuld) verkocht tegen hoge rentes, zodat iedereen kan rentenieren. Uiteraard gaat de staat uiteindelijk failliet, en gaat overal het licht uit. Herkenbaar?

Inserted on 2017-05-31 10:12:13, last modified on 2017-07-17 14:39:20