HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Verwoest Arcadië (Gerrit Komrij)

Verwoest Arcadië (Gerrit Komrij)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Gerrit Komrij giet zijn autobiografie in een verhaal. Dat is handig, want dan hoeft hij niet zo dicht bij de waarheid te blijven. En zo kan hij Jacob Witsen opvoeren, een 'buitenbeentje', zo die al bestaan. Een buitenbeentje omdat hij van andere dingen houdt dan andere jongens. Omdat hij andere dingen ziet en ervaart dan andere jongens. Omdat hij op andere wezens valt dan waar de meeste jongens op vallen. Namelijk jongens.

Verwoest Arcadië, de titel zegt het al, verwijst naar een deemoedig gevoel uit een zeker paradijs te vallen. We lezen over de opgevoerde Jacob Witsen, die in een dorp worstelt met zijn anders-zijn. En met opgroeien in zijn algemeenheid.

Arcadië wordt 2 keer verwoest. De eerste keer in zijn jeugd, de wereld wordt bevolkt door botte dommeriken. De beschrijving van deze verwoesting neemt het grootste deel van boek in beslag. Tweede keer moet je zelf maar lezen, maar wordt enorm mooi beschreven op pagina 256.

Ik vond het verhaal prachtig en ik vond de stijl prachtig. Komrij was een Nederlandse stilist. En een aanschouwer. En een verhalenverteller, die in dit boek ook een verhaal vertelt over het vertellen van verhalen. En nog veel meer.

Heel soms een tikje banaal, want poep en pies zijn altijd in de buurt bij Komrij. Bij vlagen ook heel hilarisch; soms vanwege de een goede grap, meestal vanwege een grap in combinatie met creatief taalgebruik. In één ruk uit lukte net niet, maar 2 avonden is te doen. Iedereen zou dit moeten lezen.

Inserted on 2017-05-10 17:32:11, last modified on 2017-05-14 21:48:47