HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Pleidooi voor de zonde (Erwin Mortier)

Pleidooi voor de zonde (Erwin Mortier)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude In 2017 gelezen. Toch aAlweer 14 jaar oud, dit erg geestige boek van onze zuiderbuur Erwin Mortier. Mortier beschrijft luchtig maar met diepgang en soms hilarisch zijn kijk op de wereld. Ik moest echt schateren bij de cabareteske stukken die hij over de Belgische, Nederlandse en Engelse koningshuizen schreef.

Mortier stamt uit 1965, en groeide precies in die periode op dat België en Europa radicaal veranderden. Hij staat - zoals zovelen onder ons - met één been in het verleden en met één been in de moderne tijd. Hij stelt het ongeveer zo: 'toen ik opgroeide was er van de moderne tijd nog niet veel te merken. Vlaanderen werd nog bestuurd door Adel en Clerus, zoals al 100 jaar het geval was. Als adolescent echter (1980 - 1990) werden België en Vlaanderen in 20 jaar tijd de moderne tijd ingeslingerd'. Op fijne melancholische wijze beschrijft hij dan hoe bijvoorbeeld keuterboertjes en 'het hele beest opeten' vervangen werden door mega-stallen, vitrines en light-producten.

Mortier schrijft soms een beetje in een Van 't Hek stijl, met name als hij actueel maatschappelijke zaken beschrijft, maar dan een stuk inhoudelijker, met oog voor 's wereld geschiedenis. Op andere momenten, bijvoorbeeld in die geniale brief van de Koning aan Gerard Reve waarin de laatste de Prijs der Nederlandse letteren krijgt, is het literatuur, en ronduit een genot de zinnen tot je te nemen.

Op een nog ander moment schrijft Mortier filosofische verhandelingen over de nietigheid van individuen ten opzichte van ontwikkelingen in maatschappij en geschiedenis.

Prettig om te lezen, zeker niet simpel, maar het helpt wel als je een beetje van België en zijn geschiedenis en systeem weet. En de breedheid van de essays is geen probleem, ze zijn afzonderlijk goed te lezen terwijl de samenhang wel helder is.

De twee hoofdstukken over de (Katholieke) kerk zijn overigens oninteressant, zou ik overslaan of diagonaal lezen.

Inserted on 2017-05-04 09:19:58, last modified on 2017-05-08 13:54:48